StudioMix foto & makeup


FOTOGRAFERING


ATT VÄLJA FOTOGRAF


När ni planerar ert bröllop och söker en fotograf, kommer ni att notera att det finns stor variation av priser och kvalitet. Det kan därför vara bra att se tidigare uppdrag som fotografen har gjort så att era förväntningar stämmer med det resultat fotografen normalt levererar.


Vi rekommenderar också att ni undersöker hur mycket som ingår i priset. En del fotografer levererar ett färre antal bilder medan andra är mer generösa.

Tänk på, vad vill man betala? Får man det man önskar sig? I många fall är efterbeställningar en oväntad extrakostnad som brudparet kanske inte hade

förväntat sig.


Ibland kan det kännas frestande att be någon fotointresserad bekant som ex. bror, syster etc. att fotografera bröllopet. De är viktigt att man även har dubbel uppsättning av kameror, vad händer om den ena slutar fungera? Ett bröllop kommer inte tillbaka och då måste man ha två om utrustning skulle helt sluta fungera på plats.


Det är inte alldeles enkelt att fotografera ett bröllop så försäkra er i så fall om att resultatet blir som ni önskar. Det som vanligtvis gör bröllopsfotograferingen lite mer krävande är bland annat tidspressen (som kan uppstå om allt inte flyter som planerat), att brudens klänning är vit (speciellt om bakgrunden också är ljus). Mest krävande är nog ändå fotograferingen inne i kyrkan, där ljuset förutsätter bra och framför allt anpassad utrustning.


Vi rekommenderar även att ni undersöker att den ni anlitar har god erfarenhet av att redigera/retuschera bilder, eftersom det påverkar slutresultatet. Boka gärna fotograf i god tid. En hel del brudpar bokar fotograf 1-2 år i förväg.


Leta upp olika fotografer och jämför vad ni tycker utifrån bilder, ni ska ju tycka om bildstilen också och det finns ju olika tycke och smak.


Era bilder ska ni ju ha resten för livet och kunna gå tillbaka och titta på. Det rekommenderas att ni beställer fotobok om detta inte ingår i fotografens paket. Det har Ni mycket igen efter några år att bläddra i tillsammans.


Se också till att ni får en konsultation innan, viktigt att kunna träffa den fotograf ni valt som ska fota er dag, hur ni tänkt er dagen, vad ni vill ha fotat och känns tryggare för er än att ett fotograf kommer direkt till kyrkan eller samma dag.


Kontrollera med prästen att det är ok att fotografera framme vid ex. vid (ej bakom) altaret, bilder vill man ju ha vid ringbytet m.m. Denna dagen kommer aldrig tillbaka och man vill ha minnen. Är inte prästen villig till detta överväg och byt präst. När man fotograferar är det en självklarhet att man ska vara diskret och inte springa runt hur som helst givetvis.


Ibland blir det akut val av fotograf, många är upptagna i tidigt skede och man kanske inte hinner med en konsultation då är ju mailkontakt viktigt att ha.

Se till att ni får bekräftelse/kontrakt när ni bokat fotograf. 


Tillbaka till guiden