StudioMix foto & makeup

BRUDKLÄNNINGEN

Brudklänningen är en av den viktigaste biten som man vill ha
när man gifter sig men inget måste. Man kan ju gifta sig i stort sett

vad som helst bara man trivs. En del vill ha pampiga princessklänningar, en del vill ha klänning som passartemat, ex medeltidsklänning.


Man kan gifta sig i en vanligklänning med av enkel variant och man

behöver inte ha en vit klänning men dock är det ju vanligast att ha det. Man kan även ha en champangefärgad klänning, krämfärgad pastell mm. Ja till och med kan man ha svart brudklänning. Är bruden vitklädd så får eller ska inte gästerna ha vitt, om det inte står att det är OK i inbjudanbruden ska alltid överglänsa tärnor och gäster.


KÖPA PÅ NÄTET


För det första bör man skaffa sig ett paypal konto som är gratis.

Detta är för säker betalning på nätet och man kan känna sig

trygg. Även om du godkänner din betalning så har du möjlighet

om något skulle gå fel vid köp att alltid kontakta dem så du får

dina pengar tillbaka om köp skulle krångla.


Därefter söker du upp en klänning du gillar på ex. Ebay,

Aliexpress, Lightinbox, Fariyn, JJHouse osv, det finns hur

mycket som helst där ute på nätet. När du beställer från

ex JJHouse som har bra priser så tänk på att ju billigare frakt du tar
(ex kinapost) tar det längre tid att få sin klänning upp till 2 månader.
Väljer du snabb leverans vilket kostar givetvis extra och levereras med DHL så går det snabbare men det är kostnaden som skiljer. Dessutom får du alltid betala moms på det du köper.


Var ska man då köpa sin brudklänning? Vågar man köpa den på nätetsom är väldigt vanligt i dag. Hur mycket vill man lägga på den.

Ska den sparas? Ja frågorna är många och en del vågar inte sig på

näthandel heller men dock kan man spara en hel del pengar, allt berorju på vilken budget man har.


Jag själv har köpt en hel del klänningar på nätet och jag har blivit nöjdmed mina köp och har provat olika sidor som Aliexpress, Ebay, Fariyn och JJsHouse. Det man måste tänka på är ju storlekar, fraktkostnad, tullavgifter mm, utgifter man kanske inte är beredd på när klänningen levereras.


Jag tycker att kvalitén har varit mycket bra på alla klänningar jag har köpt med tjockt fint satintyg och snygga fall.STORLEKAR


När du mäter dig är det speciellt viktigt att du mäter dig med de skor du ska ha på dig på bröllopet och om du inte hunnit köpa dem så ta ett par i den höjd du tänkt dig för klänningarna är väldigt långa och du ska ju kunna gå hyfsat bra i den. Jag själv inte så lång så jag brukar lägga

på 8 - 10 cm om man ska måttbeställa en klänning och man mäter från huvud till golv alltså din längd + 8 cm.


Storlekar är ju svårt med, det är inte i vanliga storlekar som vi är

vana vid i Sverige, de mäts i inches och inte cm. Det finns dock omräkningstabeller att hitta på nätet om man väljer att köpa sin klänning efter mått. Här finns konverteringstabell


I USA och England har vi inte samma storlekar vilket många kan tro men det skiljer sig en del.  Ex storlek 8 i USA är vår motsvarande 40 medan det är storlek 12 i England osv.


UNDERKJOL


Ska man ha underkjol då? Ja de beror ju helt och hållet på om det passar klänningen modell. Vill man ha en riktig princessklänning eller bara en klänning som faller snyggt. Det kan vara snyggt till vissa klänningar och tänk på att på bilderna på ebay, aliexpress osv..visas klänningen oftast med underkjol eller som det heter petticoat. Allt beror ju på fallet på klänningen. Är det en rak klänning i modellen utan fall så bör man ha en vanlig enkel underkjol/petticoat. En med långt släp är det enligt min åsikt snyggare med en underkjol som följer klänningen, ser bara konstigt ut annars.


Det finns underkjolar både med metallringar och utan. Oftast tar bruden av den när man sitter ner då den är rätt otymplig och i vägen men har den på sig vid vigsel och dansen.


Men ska du ha en underkjol så sök på petticoat

HUR MÄTER DU?


1. Bysten


Mät med måttbandet över bysten där den är som störst. Måttbandet får inte vara för hårt åtdraget, men heller inte hänga för löst. Kontrollera i spegeln att måttbandet sitter helt horisontellt runt bysten och ryggen.


2. Midjan


Mät med måttbandet runt midjan där den är som smalast. Dra inte åt med måttbandet, och håll det helt rakt/horisontellt. Håll inte andan medan du mäter, och mät inte direkt efter en större måltid.


3. Höfterna


Höftmåttet mäter du runt stuss/höfter där de är som bredast (ca 20 cm under midjan, för vuxna).


4. Innersöm

Innersömmen, längs med benets insida, mäter du enklast på ett par byxor som passar. Mät från grenen ned till byxans nederkant.


TULLAVGIFTER


Det sägs att du slipper betala tull för varor köpta på nätet för under 1400 men dock får du betala importavgift.  Läs mer på tullverkets hemsida där du även kan räkna ut i förväg ungefär vad din kostnad landar på. Jag har som sagt själv handlat för under 1400 och jag har fått betala mellan 200-400 kr vid leverans. Så räkna med en kostnad. Kostar en klänning 650

i svenska (79 US dollar) så blir totala kostnaden 1150 alltså drygt 450 kr extra.


När du köper från Ebay, Aliexpress så tänk på att köpa från Toprated seller, läs deras betyg innan, har de fått positiva eller negativa kommentarer? Viktigt att tänka på för då kan man lita mer på att du får dina grejer. Skapa mappar och spara ner och gå tillbaka om du vill tänka på saken. Köp inte på aktion om du inte är säker utan från köpare direkt.


Tillbaka till guiden