StudioMix foto & makeup

BLOMMORBrudbuketten är ju ett måste tycker jag personligen sedan om man har en köpt bukett, hemmagjord spelar ju ingen roll. Oftast har man ju sett att brudbuketten matchar antingen färgtemat på festen eller säsongstema. Har man sommarbröllop är det oftast ljusa pastellblommor man har i buktetten och vid vinterbröllop har det både varit mörka rosor och vita rosor.


Det finns ju både rundbundna buketter och hängande buketter. Jag är själv mest förtjust i hängande men det finns många många vackra blommor.


En del tycker det är dyrt att köpa en färdigbunden bukett som man använder i någon timme men kan man göra en egen så sparar det ju en del. Allt beror ju på vad man vill bekosta.


Mannen ska ju ha en bröstblomma eller corsage på den vänstra sidan av fracken eller kostymen.


Trenden inom brudblommor är generös genom att det allra viktigaste är individualitet. Dagens brudar vill ha en brudbukett som ingen annan haft förut och det är sannerligen en utmaning för alla florister.


Enligt traditionen ska mannen beställa brudbuketten eftersom den är en gåva från honom, men idag vill de flesta brudar vara med och bestämma hur buketten ska se ut. Den ska ju stämma i färg med hår, klänning, make-up och temat för bröllopet om det finns ett sådant.


Eftersom inte alla blommor finns tillgängliga året om, är det viktigt att anpassa buketten efter årstid. Din florist vet vilka blommor som finns när så ta deras råd- de ser till att ni får den bästa kombinationen av blommor för säsongen. En del blommor tar lite längre tid att beställa hem till butiken - därför är det så viktigt att vara ute i god tid inför bröllopet.


Under vigseln ska du hålla buketten snett framåt, placerad strax under naveln.


Många bröllopsbrudar i Sverige väljer att spara sin brudbukett och andra väljer att kasta buketten och låta ogifta kvinnor på festen fånga buketten. Den lycklige som får tag i buketten, står i närmast tur att gifta sig, enligt traditionen.


Tillbaka till guiden

Foto: Jörgen Lundh